Richtlijnen voor gebruik bidons

Bij het gebruik van de DrinkWater bidons is het belangrijk om een aantal richtlijnen voor gebruik te hanteren. Hieronder de zes belangrijkste richtlijnen op een rijtje, welke zijn opgesteld met Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) , het Voedingscentrum en DrinkSchoolWater.

 

1. Elk kind zijn of haar eigen persoonlijke bidon

Zorg ervoor dat elk kind altijd zijn of haar eigen persoonlijke bidon heeft. Dit is erg belangrijk voor de hygiëne. Schrijf daarom op de bidon én op de dop de naam van het kind, zodat kinderen altijd hun eigen bidon én dop hebben.

2. Alleen voor water

De DrinkWater bidons zijn uitsluitend en alleen bedoeld voor het drinken van water. Het is niet de bedoeling dat de bidons worden gebruikt voor zoete of ongezonde dranken.

3. Elke dag water

Laat kinderen voor aanvang van de klas hun eigen bidon pakken en deze vullen met kraanwater. Zo kunnen ze de hele dag water drinken uit hun DrinkWater bidon. Aan het eind van de schooldag maken de kinderen hun bidon leeg, spoelen deze om en bergen ze hun bidon weer op.

4. Berg de bidons op hun kop op

Bij het opbergen dienen de bidons op hun kop en zonder dop te worden opgeborgen. De dop kan dan het beste op de omgekeerde bidon worden geplaatst. Op deze wijze blijft er geen water achter in de bidons en ook niet in de doppen, hetgeen belangrijk is voor de hygiëne.

5. Houd de bidons goed schoon

Geef de bidon elke vrijdag leeg mee naar huis, zodat deze thuis goed kan worden schoongemaakt.

Als je schoonmaakt met de hand, kun je de bidon (inclusief de dop) het beste goed omspoelen met warm water en een druppeltje afwasmiddel. Spoel vervolgens de bidon en dop goed na met koud water, of stop de bidon samen met de dop in de vaatwasmachine.

Elke maandagochtend nemen de kinderen dan weer hun bidon leeg en schoon mee naar school.

6. Vervangen van bidondoppen

Door het intensieve gebruik worden de bidondoppen vies of slijten ze, bijvoorbeeld omdat kinderen er op bijten. Vervang tijdig vieze of versleten doppen, zodat de kinderen altijd water kunnen drinken uit een bidon met een schone dop.

Veel scholen hebben daarom een doos met nieuwe losse bidondoppen bij de congierge staan, zodat kinderen hier een nieuwe bidondop kunnen kopen als hun oude dop vies of versleten is. Lees er meer over op onze pagina Doppen.

7. Elk jaar nieuwe bidons

Vanuit het oogpunt van hygiëne gaan de bidons maximaal één schooljaar mee. Geef daarom op het einde van het schooljaar de bidons mee naar huis, zodat de kinderen deze ook nog gedurende de vakantie kunnen gebruiken. In het nieuwe schooljaar dienen de kinderen te worden voorzien van geheel nieuwe bidons.

Bestel nieuwe bidons op tijd via ons bestelformulier, zodat de kinderen direct bij aanvang van het schooljaar weer heerlijk en gezond kraanwater kunnen drinken

 

Deze richtlijnen zijn afkomstig van het Jongeren op Gezond Gewicht, het Voedingscentrum en DrinkSchoolWater.
JOGG DrinkSchoolWater - DrinkWater 02